Titel: Blind genom trolldom.

Meddelare: Änka Ingrid Margreta Lögdberg  År: 1914

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Graningebruk

Det är inte längre tillbaka i tiden, än att gubben lever än. Han bor här i socknen. Det är väl en 15 år sedan, kanske 20. En häst till den här gubben fick tungan genomskuren på längden av en niding. Och märkvärdigt var det, att gumman i gården, där hästen var hemma, drömde, att det var så med hästen ute på betet. Ägaren till hästen for då till en "viskarl" i Mellpar. Han visade då ut i en brännvinsglas bilden av den, som gjort det där stygga taget. Han kändes igen mycket väl. "Han ska väl få lite för det här," mente Viskarlen och tog en nål och stack i glaset. - I detsamma ögonblicket kände brottslingen, att det gjorde ont i ögat, och han blev alldeles blind på det ögat. Den personen dog för några år sedan. Jag kände honom mycket väl.

Åldersuppgift saknas.